Ontdek de thuisbatterij

Dé oplossing voor het tijdelijk en lokaal opslaan van opgewekte energie!

Triple h

Een thuisbatterij, of thuisaccu, is een tijdelijke energieopslagtechniek waarin zelf opgewekte energie lokaal kan worden bewaard. Vaak worden thuisbatterijen gecombineerd met zonnepanelen. Of batterijen maken met een warmtepomp, zonnepanelen en een omvormer deel uit van een energiemanagement systeem.

Wat doet een thuisbatterij?

Met een thuisbatterij, of thuisaccu, maakt uw gebruik van een energieopslagtechniek waarin elektriciteit tijdelijk en lokaal kan worden opgeslagen. Vaak wordt een thuisbatterij gecombineerd met zonnepanelen. Energieopslag thuis heeft als voordeel, dat u zelf opgewekte energie kan gebruiken op momenten dat het u uitkomt. Bovendien hoeft u geen energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet.

Energiemanagement systeem

Door het plaatsen van zonnepanelen, in combinatie met een – hybride – omvormer en het installeren van een ‘slimme meter’ bent u als gebruiker in staat volledig onafhankelijk energie te regelen. Op dit energiemanagement systeem wordt de thuisbatterij aangesloten, zodat energie opgeslagen kan worden. Zo wordt ook ’s avonds en ’s nachts gebruik gemaakt van overdag opgewekte groene energie.

Hoe werkt het? 

De ‘slimme meter’ meet de opbrengst van de zonnepanelen en het verbruik. Aan dit systeem is de thuisbatterij gekoppeld. De slimme meter krijgt de groene energie binnen en bepaalt hoe deze het beste verdeeld kan worden. Zo zorgt de slimme meter voor de grootst mogelijke besparing of opbrengst.

Dynamisch energiecontract

Een dynamisch energiecontract is een contract met dynamische – flexibele – prijzen voor elektriciteit en gas. De prijzen zijn direct gekoppeld aan de prijzen op de spotmarkten voor elektriciteit en gas. Elke dag worden de tarieven volgens de EPEX ingelezen voor de komende 24 uur. Dit wordt in de slimme thermostaat opgenomen. Overdag, wanneer de prijzen vaak laag zijn, wordt zoveel mogelijk stroom verbruikt door bijvoorbeeld de elektrische auto op te laden, het boilervat op te warmen of de thuisbatterij te laden. Dit proces verloopt volledig automatisch en levert maximale besparingen op.

Verschillende energieconcepten

Met de energie die is opgeslagen in de thuisbatterij kan op meerdere manieren worden omgegaan. Hieronder staan drie verschillende energieconcepten.
Kijk welk energieconcept past bij uw situatie of voorkeur.

Dynamisch energieconcept

Inspelen op actuele energieprijs

Dit concept bestaat uit een water/water warmtepomp, in combinatie met een bronsysteem. Dit kan een bodembron, luchtbron, PVT-bron of een ander type bron zijn. Het systeem is voorzien van een SolaX Power omvormer, waaraan een accupakket is gekoppeld.

Een dynamisch energiecontract is noodzakelijk voor dit energieconcept. In het contract wordt op uurprijzen afgerekend. Voor het aanbieden van deze contracten zijn verschillende leveranciers in de markt.

Eigenschappen

  • Variabel contract op uurprijzen nodig
  • Optimaal gebruik maken van vraag en aanbod
  • Veelal regelen op duurzame energie
  • Mogelijkheid tot handelen in energie
  • Regeling is salderings-proof
  • Slim schakelen van externe apparaten
  • Voorbereid op bi-directioneel laden
  • 1 compleet gecombineerd energiesysteem


Hoe het werkt

De installatie wordt aangestuurd door een eenvoudig te gebruiken thermostaat: de th-TOUCH. Deze thermostaat laadt de stroomprijzen één keer per dag in, conform EPEX. Hier worden de stroomprijzen bekend gemaakt voor de komende 24 uur. Daardoor is bekend wanneer stroom voordelig is.

Energiebalans

In combinatie met slimme regeltechniek, weten we hoeveel vermogen nodig is en hoeveel vermogen aan zonne-energie de volgende dag opgewekt wordt. Zo maakt het systeem een energiebalans op. We weten precies hoeveel stroom over is en hoeveel stroom te kort is. De regeltechniek bepaalt op welk moment het beste stroom geleverd of terug geleverd kan worden. Op deze wijze wordt het optimale rendement uit uw energiehuishouding behaald.

Duurzaam

Op sommige momenten zijn de energieprijzen zelfs negatief. Dan doen we er alles aan zoveel mogelijk energie te verbruiken op dat moment. Dit is voornamelijk duurzaam opgewekte energie, die onbenut is op dat moment. Goed voor het milieu en goed voor uw portemonnee.

Erfgebonden energieconcept

Energiehuishouding binnen eigen erfgrens

De complete energiehuishouding wordt binnen uw eigen erfgrens geregeld. Zo wordt de energieaansluiting verkleind of behouden. Binnen de erfgrens is opwekking, opslag en gebruik van energie op elkaar afgestemd. Hierdoor kan voldaan worden met een kleinere elektriciteitsaansluiting dan traditioneel. Het gevolg is dat het systeem gedurende heel het jaar vrijwel energieneutraal is. Dit zorgt voor een gelijkmatig verbruik én levering van energie aan het net. 

Aansluiting behouden

In geval van een reconstructie van een kantoorpand naar appartementen kan het zijn dat de energieaansluiting te klein is. Het vergroten van de aansluiting wordt niet toegestaan, omdat het net overvol is. Met deze oplossing bieden wij de mogelijkheid de huidige aansluiting te behouden. Een unieke woning waar dit toegepast is, kunt u vinden op: https://www.e-plushome.nl/#statistieken 

Grootschalig energieconcept

Hoe werkt het?

De installatie wordt aangestuurd door een eenvoudig te gebruiken thermostaat: de th-TOUCH. Deze thermostaat laadt de stroomprijzen één keer per dag in, conform EPEX. Hier worden de stroomprijzen bekend gemaakt voor de komende 24 uur. Daardoor is bekend wanneer stroom voordelig is. Het enige wat dit systeem doet, is zo voordelig mogelijk stroom afnemen en opslaan in de accu’s. En vervolgens tegen een zo gunstig mogelijk tarief weer terug leveren aan het net. Elke dag opnieuw!

Klaar voor de stap naar een duurzame toekomst?

Laat u dan informeren over de mogelijkheden van een thuisbatterij of een compleet energiemanagement systeem!

Veelgestelde vragen

Waar moet ik mijn thuisbatterij plaatsen?

Thuisbatterijen moeten in een droge ruimte staan

Mogen thuisbatterijen in huis staan?

Ja, dat mag.

Wat is de levensduur van een thuisbatterij?

Gemiddeld 10 tot 15 jaar.

 Wat kost een thuisbatterij?

Een standaard thuisbaterij van 5,8kWh kost tussen de €3.500,- en €4.000,- per stuk. Dit is exclusief omvormer en installatiekosten.

Hoeveel thuisbatterijen heb ik nodig?

Dat is afhankelijk van het type bron, warmtepomp, eigen opgewekte energie en huishoudelijk gebruik.

Hoeveel kWh kan ik opslaan met een thuisbatterij?

Momenteel zijn de accu’s geschikt voor 5,8 kWh. Deze zijn uit te breiden tot maximaal vier accu’s per (hybride) omvormer.

Waarom moet ik kiezen voor een hybride omvormer?

Een hybride omvormer kan gelijkstroom die opgeslagen wordt in de accu omzetten naar wisselstroom die bruikbaar is voor in de woning.

Ziet u de voordelen van een thuisbatterij al?

Wij nemen uw totale installatie voor onze rekening. Interesse? vraag vrijblijvend een offerte aan.

Bezoekadres

Haarweg 11
4205 NC Gorinchem

Social media
Blijf op de hoogte

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.