Airco als efficiënte warmtebron

Het eerste waar mensen aan denken bij airconditioning is het verkoelen van een kamer. Logisch natuurlijk, want daar werd de airco in eerste instantie voor aangeschaft. We zien sinds de enorme stijging van de energiekosten en de wens om duurzamer om te gaan met het verwarmen van je huis, een flinke stijging in de vraag naar airconditioning als warmtebron. Niet elk huis in Nederland is nog geschikt voor een warmtepomp. Voor veel huizen is een airconditioning dan een geschikt alternatief!

Vroegh Installatietechniek - verwarmen met airco's

Duurzamer

Fabian Vroegh: “Het grote voordeel van het verwarmen van een kamer met een airco is dat gas als energiebron wordt vermeden. Met de hoge gasprijs is dit financieel aantrekkelijk, ook als dit in combinatie gebeurt met het verwarmen door een cv-ketel. Door de basistemperatuur in de kamer naar beneden te brengen, gaat ook het gasverbruik omlaag. De airconditioning verwarmt de kamer dan alleen op de momenten dat het echt nodig is.” Daarnaast is gas een fossiele brandstof. Airconditioning is duurzamer dan een alternatief op gas. Door de multifunctionaliteit is de airco nu het hele jaar door te gebruiken: voor verwarmen, verkoelen en ventileren. Allemaal te regelen met een klik op de afstandsbediening!

Efficiënt

Elke vorm van verwarming gebruikt energie. Niet elke methode gebruikt deze energie even goed. Een manier om naar de effectiviteit van verwarmingsmethodes te kijken, is naar het rendement. Dit wordt gemeten met een prestatiecoëfficiënt (COP). Als een apparaat 1 kW aan elektriciteit verbruikt en het genereert 1 kW aan warmte, dan is de COP 1,0. Wat je erin stopt komt er ook weer uit. Verwarmen met airconditioning is efficiënter dan verwarmen met bijvoorbeeld een elektrische kachel of cv-ketel. Een airco met een COP van 5,0 levert in dit voorbeeld 5 kW aan warmte op. Veel efficiënter dus dan een cv-ketel met een COP van ongeveer 0,9. Anders gezegd levert een airconditioning veel meer op dan de energie die erin gaat. De traditionele cv-ketel verliest energie in dit voorbeeld.

Totaalpakket

Bij Vroegh Installatietechniek kun je altijd terecht als je vragen hebt of niet zeker bent welke klimaatinstallatie geschikt is voor jou huis of op kantoor. Zo is airconditioning een goede oplossing in kleinere (bedrijfs)ruimtes waar geen voorzieningen zijn. De buitenunit is standaard en naar gelang de hoeveelheid binnenruimtes die verwarmd moeten worden, plaatsen wij een of meerdere binnenunits. Fabian: “Wij maken gebruik van de betrouwbare merken LG en Daikin. Deze merken hebben een hoge betrouwbaarheid en kwaliteit en hebben een hoge COP. Wil je gaan voor de meest energiezuinige keuze dan is de combinatie van airconditioning met zonnepanelen aan te raden. Wij installeren alle technische apparatuur, zodat dit naadloos met elkaar verbonden is voor een optimaal gebruik”.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om te verwarmen met een airco, neem contact met ons op voor meer informatie!

“Wij ontzorgen u van ‘A tot Z’ en zijn dé verbindende schakel tussen aannemer en eindgebruiker.”

dennis vroegh 

Heeft u vragen? Wilt u met ons samenwerken? Laat het weten!

Vroegh Installatietechniek staat voor u klaar en helpt u vakkundig.

Bezoekadres

Haarweg 11
4205 NC Gorinchem

Social media
Blijf op de hoogte

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.